attisch 2010.05.05. 20:07

Albumok

Az utóbbi időszakban - az élére állított birtok munkái mellett - sikerült több, régen dédelgetett terv valóra váltása is. Na, persze nem nagy dolgokról van szó, mégis a büszke gazda elengedhetetlen kellékei: a fotóalbum és a pincei vendégkönyv.

Nem minden úgy sikerült azért, ahogyan terveztem, de az eredmény mégis kézzel fogható.

 

A vendégkönyv

A pincei vendégkönyv fontosságát már régebben felmértem, de valahogy mindig elmaradt a megvalósítása. "Civilben" is van azért egy-egy új vendégem és a borrendi látogatások során is érkeznek jónéhányan, sokszor az ország valamely távoli szegletéből. Volt már grófi látogatóm is, de sajnos csak fényképpel tudtam megörökíteni a látogatását, vendégkönyvi bejegyzéssel akkor még nem. Így hát neki kellett állni a feladatnak. Korábbi kapcsolatból egy "családi" nyomdával kezdtünk neki a munkának, de mindig és mindig újabb határidőket kaptam csak és a végeredmény sem olyan lett, amilyennek eredetileg elképzeltem.

Először is a könyv "beléről". A lapok mérete 30x30 cm, kb. 100 darab, 120 g/m² súlyú fehér lapból áll. Az egyes lapok közé betoldás került, hogy a későbbi fotó- és sajtóanyag vastagságát fel tudja venni, egységes szerkezetben. A gerincén 2 csavar megy keresztül, az fogja át a belsejét és a külsejét, jól és egész robosztusan.

A külseje sötétzöld műbőr kötés, sajnos nem éppen szépen feszítette meg a kötő, így néhol behullámosodik. A sarkokon réz sarokvédők vannak. A jobb alsó sarokban a borrendünk címere díszíti a borítót. És jön a számomra legdühítőbb tény: hiába többszöri egyeztetés, megbeszélés, felírás, nem került rá a kért felirat (Vendégkönyv - XY pincéje). Ezt egyszerűen nem tudom felfogni. A nyomdatulajnak még az is megérte, hogy a megegyezetthez képest féláron odaadja ilyen elcseszetten, minthogy még ezt a kevéske szöveget rányomta volna. A borító hullámosságától már igazán eltekintettem volna, ha minden más klappol. De nem, nincs rajta a Vendégkönyv felírás... Most ezt házilag meg kell oldanom valahogy a használatba vétel előtt. Ötleteket várok a kiadóba... Hát ilyen lett a pincei vendégkönyvem. Használatra kész, jöhetnek a "gusztátorok".

 

A fényképalbumról

Elöljárónak annyit, hogy imádok fényképezni. A párommal a 6 éves fényképezőgépünk élete során 20 ezer képet készítettünk. Ezeknek egy jelentős része végigkíséri a birtok születését, párezer kép készült a 2005-től megkezdett birtoképítésről, munkákról, szüretekről, felújításokról, stb. Ezeket én már módszeresen elkezdtem rendezgetni, és egy mappába gyűjtögettem a legjobb fényképeket, a birtok megvásárlásának pillanatától az idén tavaszi munkákig. És ez így fog menni tovább is. Az első 125 darab kép összejött az említett időszakból, készen állt az előhivatásra, mikor is az én kedves párom megajándékozott egy szép fényképalbummal, hogy helyük is legyen a "mutogatásra". Pontosítok: nem egy, hanem mindjárt kettő albumot kaptam. :-) Ejj, mennyi munkás kép elfér még ezekben...

Az album már kívülről is igen tetszetős: a vendégkönyv sötétzöld színét hozza tovább, egy kis barnával és arany díszítéssel. Robosztus, kemény borítású elől-hátul egyaránt. A fent említett nyomdai csapatot ennek a feliratozására sikerült rávennem, így rákerült az alkalmazott mottóm: "Birtok születik..."

Valahogy így képzeltem volna a vendégkönyvön is, dehát... Az album egyébként 200 darab 10x15 cm méretű képet tud befogadni, ebből 125-öt használtam ki eddig.

A képek mellett van ún. "memo" mező, azaz kommentelni lehet minden egyes megörökített pillanatot, amit én meg is tettem. Jöjjön egy kis ízelítő a tartalomból:

 

Szépen alakulgat tehát a fényképalbum berendezése. A képeket szívesen felteszem ide is, ha valaki tud segíteni egy beépülő slideshow, egyéb megvalósíthatóság tekintetében, segítségét szeretettel várom, szintén a kiadóba. Egyelőre 125 db fényképről van szó, aminek a száma folyamatosan bővül.

 

Remélem, hogy megint sikerült ötleteket adnom néhány olvasónak és örülök, hogy megoszthattam itt is az új vendégkönyv és fényképalbum feletti örömömet! :-)

 

4 komment

Címkék: fotók birtok

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr441977316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.05.08. 20:53:03

Jó ötlet! Ha lesz hova tennünk (kész lesz a présház), mi is feltétlen csinálunk vendégkönyvet. Majd írhatsz bele! :-)

fiatalborivo 2010.05.10. 12:18:28

Szervusz Attila, én a picasa nevű internetes googleérdekeltséges, nagyon profi kis tárhelyet használom ilyen célra,asszem 1GB ingyenes tárhelyet kapsz és pár száz forintért ezt GBonként bővítheted, így felfér minden kép oda, ide meg a legfontosabbak kedvcsinálónak, aztán a részleteket lehet ott nézegetni.

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.05.10. 19:56:06

Beépülő slideshow-t nem tudok, de a jalbum.net/ oldalról letölthetsz egy okos kis progit, amivel tudsz csinálni albumot, slideshowt, és egy aloldalra berakhatod, ha a blog.hu engedi. Asszem igen.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.11. 11:49:09

A picasát ismerem, a borrendünk rendezvényein készült (99%-ban saját) fényképeket ott kezelem. Ld.: picasaweb.google.com/borrendadony/
Ezt a jalbumot még megnézem, és akkor majd valamelyikkel megpróbálkozom, hogy a 125 kép valami módon felkerüljön.
Köszi a segítségeteket!
süti beállítások módosítása