attisch 2010.05.31. 18:18

Évjáratok

Ebben a folyamatosan frissülő posztban az évjáratokat fogom jellemezni általánosságban és különösen Adony-Szőlőhegyen található birtokom tekintetében.

Mottó: "Magyarország éghajlata a szoláris éghajlati felosztás szerint mérsékelt, földrajzi elhelyezkedése miatt mentes a túlzott éghajlati szélsőségektől. Az országon belüli kis szélességkülönbség illetve az elhanyagolható magasságkülönbségek miatt Magyarország éghajlata meglehetősen egyöntetű - természetesen a hegyrajzi tényezők befolyásoló hatással vannak." (Forrás: met.hu) - Blogszerzői komment: csak a szélsőségek történnek meg velünk mostanság!

Az időjárási tényezők egyre jobban meghatározzák mindennapjainkat a szőlőművelésben, borkészítésben, így óhatatlan, hogy ne figyeljük meg, jegyezzük fel a tényeket és tanulságokat. Véleményem szerint a szőlőtermésben van a pince kulcsa, tehát kiemelkedő fontosságú a termés, az azt befolyásoló időjárás hatása egy-egy évben. Erről szól ez a bejegyzés...

3 komment

Címkék: birtok

Egyetlen igaz technológia címmel indított el sorozatot blogján Rambo, a szőlősgazda. Nagyon tanulságos és érdekes az eddig felvonultatott technológiai sokszínűség és gondolkodás, amiről a meginterjúvolt borászok beszámoltak. Ez adott ihletet arra, hogy - nem megélhetési, hanem hobbiborászként - én is átgondoljam a ténykedésemet, rögzítsem a jelenlegi állapotokat, gondolatokat az esetleges későbbi továbblépés, fejlődés és különösképpen a blog adta eszmecsere-lehetőség kedvéért. Következzen tehát az én technológiai beszámolóm.

A Duna-menti Szent Orbán Borrend Adony 2010. május 8-án Perkátán, a Győry kastélyban rendezte meg hagyományos, immár XVII. Kistérségi Borversenyét. A verseny az Adonyi Kistérség nyolc településének (Adony, Besnyő, Beloiannisz, Iváncsa, Kulcs, Perkáta, Pusztaszablocs, Szabadegyháza) szőlősgazdáit fogja össze, méretteti meg. Az idei évben 115 borminta gyűlt össze, melyek Fehér, Vörös, Rozé és Idegen termőhelyű (nem a kistérségben termelt szőlőből készült) kategóriákban versenyeztek.

attisch 2010.05.05. 20:07

Albumok

Az utóbbi időszakban - az élére állított birtok munkái mellett - sikerült több, régen dédelgetett terv valóra váltása is. Na, persze nem nagy dolgokról van szó, mégis a büszke gazda elengedhetetlen kellékei: a fotóalbum és a pincei vendégkönyv.

Nem minden úgy sikerült azért, ahogyan terveztem, de az eredmény mégis kézzel fogható.

4 komment

Címkék: fotók birtok

Április 24-én rendezte meg a dunaföldvári Szent Rókus Borrend a II. Duna-menti Települések Borversenyét. A versenyre 32 településről 350 bormintával neveztek be a résztvevő gazdák. A zsűrizésben neves borbírálók és közéleti személyiségek is részt vettek, többek között dr. Horváth János, az Országgyűlés korelnöke, gróf Széchenyi Mihály, a nagycenki Széchenyi dinasztia leszármazottja vagy éppen Pálffy István médiaszemélyiség. A versenyen 3 bortétellel indultam és bíráltam is.