A 2010. február 26-án megrendezett Almásfüzitői 28. Nyílt Nemzetközi Borversenyen a Kékfrankos 2009-es boromat a bírálat első köre után - ahol is 89,0 ponttal Aranyérem minősítést ért el - a Csúcs-zsűri visszakérte, amely visszakóstolás során a 417 összes induló tételből a vörös kategóriában az abszolút 2. helyet szerezte meg. Mi ez, ha nem hír és öröm?! :-D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes beszámoló és élmények a borbírálatról itt...

 

Az almásfüzitői borverseny története

Almásfüzitőn a borverseny komoly múltra tekint vissza. A településen 1982-ben rendezték az első borbemutatót. Az Almásfüzitői Kertbarát Egyesület tagjai akkor még csak saját boraikat kóstolgatták: bemutatták egymásnak, ízlelgették, melyik a jobb. A gyengébb borok készítői tanácsokat kaptak, hogyan javíthatnak italuk minőségén. Az első években mintegy 16-20 borminta jött össze, a bírálatot a boldogpusztai borgazdaság szakemberei végezték. A résztvevők valamennyien oklevelet kaptak a borverseny emlékére.
Évről-évre egyre több termelő hozta el a borát más vidékekről is. A minták számának növekedésével a házi verseny egy idő után kicsinek bizonyult. Kun Imre, a Művelődési Ház akkori vezetője terjesztette ki a rendezvényt nemzetközi borversennyé. Ettől kezdve hivatásos borbírákat is hívtak. Felvidéki borászok, előbb gazdák, később bírák is meghívást kaptak az eseményre. A borminták szinte az összes magyarországi és számos külföldi borvidékről érkeztek, a rendezvény pedig egész napossá nőtte ki magát. Mára a résztvevők száma több százra tehető. (A 2008-as évben a minták száma elérte a 461-et.)
A nagy múltú borvetélkedőre három mintával lehet nevezni, melyeket nyolc, egyenként öttagú zsűri értékel. Az egyes bírálók által adott pontok átlagából számítják a bor pontszámát. Az így elért összes pontszám határozza meg a bor helyezését. Az elérhető helyezések: nagy aranyérem (94,1- 100 pont), aranyérem (87,1-94 pont), ezüstérem (76,1-87 pont), bronzérem (60,1-76 pont). Akik éremdíjazásban nem részesülnek, oklevelet kapnak (60 pontig).

 

A versenyen indult boraimról

Kékfrankos 2009

A legjobb eredményt elért borom. 89,0 ponttal Aranyérem minősítést kapott. A bírálat után a 8 bírálóbizottsági elnök kategóriánként javaslatot tett a legjobb borokra, amik a csúcs-zsűri elé kerültek a végső megmérettetésre. A vörösök közül 4 került visszakérésre, köztük az én borom. A csúcs-zsűri tíz tagjának szinte egyöntetű véleményével a Kékfrankosom a 2. legjobb vörösbor lett. Egy paksi kolléga 2007-es Cabernet Sauvignonja előzte meg az én tételemet. Az eredmény várakozásomnak megfelelt és a korábbi laboreredmény alapján is helyére került, hiszen az alkohol-sav egyensúlya talán ennek a boromnak lett a legjobb.

Zweigelt 2009

Ez a tétel 82,6 ponttal Ezüstérem minősítést kapott. Az eredmény várakozásomnak megfelelt és ezt is igen szép sikernek tartom egy tényleg nívós borversenyen.

Olasz rizling 2009

Ez a tétel 60,2 ponttal Bronzérem minősítést kapott és ezzel elmaradt az előzetes várakozásaimban szereplő minősítéstől.

 

A borbírálatról

Először is talán ott kezdeném, hogy hogyan kerültem én Adonyból Almásfüzitőre. A borrendi mozgalom keretében időnként el-elmegyek társborrendek rendezvényeire a borrendünk képviseletében. Így volt ez 2008 októberében is, mikor is a Móri Bornapokon képviseltük borrendünket többedmagammal. A felvonulás során az Almásfüzitői Borbarát Hölgyekkel egymás mellé kerültünk a menetben és beszélgettünk, kóstolgattunk a kilométeres sétálgatás közben. Felmerült az ötlet, hogy szívesen vennék a bemutatkozásunkat egy klubrendezvényükön, amit havi rendszerességgel tartanak. Többszöri egyeztetés után végül is 2010. január 13-án vettünk részt a klubestjükön, ahol is bemutattuk Adonyt, a borrendünket és természetesen a borainkat is. Ekkor szóbeli, majd 1-2 hét elteltével írásbeli meghívást kaptunk a versenyre bírálóbizottsági tagnak és buzdítottak a versenyen való megmérettetésre is.

Én szívesen bírálok bort, nagyon szeretem ezt a "munkát". 2007 márciusában Budapesten, a Várban, a Magyar Borok Házában megszereztem az Okleveles Borbírálói végzettséget, így országos szintig bármilyen borversenyen felkérhető vagyok bírálónak.

Ezúttal 100 pontos bírálati rendszerben bíráltuk a 417 bormintát. A minősítést 8, egyenként ötfős bizottság végezte. A bírálóbizottság elnöke dr. Sümegi József, alelnöke Monyók József, mindketten a Magyar Bor Akadémia tagjai. Bírálóbizottsági tagok többek között Szöllősi Mihály, Töltl József, Tálos Tamás. Azt hiszem, egyiküket sem kell bemutatni annak, aki kicsit is otthon van a boros berkekben.

A mi bizottságunknak 54 minta jutott. Vegyes rozékkal kezdtünk (a korábbi cuvée kifejezés helyett a Birtok Bora kifejezést használták a szervezők), Zweigelt rozékkal folytattuk, majd a vegyes vörösök következtek. A verseny egyetlen Kadarka mintája is hozzánk került. Ezután jött egy igen hosszú Kékfrankos sor, majd Merlot-k és végül Cabernet Franc-ok zárták a sort. Huhh... Azért kemény menet volt, olyan 40 után már éreztem, hogy fáradnak az érzékszerveim. És végül ezúton emlékezem meg bírálóbizottsági társaimról, akik között abszolút kakukktojás voltam a hobbiborász mivoltommal. Mindegyikük komoly szakember, borász végzettséggel és foglalkozással. Név szerint:

Feind Lajos, Feind Borház tulajdonosa, Balatonfőkajár, bizottsági elnök

Kisari Linda, Csóbor Pincészet borásza, Agárd

Taschner István, Sopron-Kőszeg Hegyközségi Tanács elnöke, Pálos Pince borásza, Sopron

Balázs István, szőlész-borász szakmérnök, Bátaszéki Bor-Ászok Kft. vezető borásza, Bátaszék

 

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr831793624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.03.01. 11:42:43

Én is csak gratulálni tudok, igazán nagy teljesítmény, nálunk a hétvégén csak 206 minta lett, de az aranyos borok többségét végigkóstoltam, az abszolut aranyakat meg egytől egyig, el tudom képzelni mennyire jó a borod.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.03.01. 19:00:53

@fiatalborivo: Meg majd meg is kóstolod! ;-) A legnagyobb gond, hogy nagyon kevés van belőle, mint afféle szűztermésből... :-S Szinte a versenyeztetésre elmenne a mennyiség, de inkább óvom. Annyit csináltam vele, hogy 37-re beállítottam a szabadként. Mostmár semmi piszka vele, mert májusban le akarom palackozni, hogy legyen az utókornak belőle... :-)
süti beállítások módosítása