attisch 2010.05.31. 18:18

Évjáratok

Ebben a folyamatosan frissülő posztban az évjáratokat fogom jellemezni általánosságban és különösen Adony-Szőlőhegyen található birtokom tekintetében.

Mottó: "Magyarország éghajlata a szoláris éghajlati felosztás szerint mérsékelt, földrajzi elhelyezkedése miatt mentes a túlzott éghajlati szélsőségektől. Az országon belüli kis szélességkülönbség illetve az elhanyagolható magasságkülönbségek miatt Magyarország éghajlata meglehetősen egyöntetű - természetesen a hegyrajzi tényezők befolyásoló hatással vannak." (Forrás: met.hu) - Blogszerzői komment: csak a szélsőségek történnek meg velünk mostanság!

Az időjárási tényezők egyre jobban meghatározzák mindennapjainkat a szőlőművelésben, borkészítésben, így óhatatlan, hogy ne figyeljük meg, jegyezzük fel a tényeket és tanulságokat. Véleményem szerint a szőlőtermésben van a pince kulcsa, tehát kiemelkedő fontosságú a termés, az azt befolyásoló időjárás hatása egy-egy évben. Erről szól ez a bejegyzés...

 

2 0 1 0

T A V A S Z - A

T É L - A tél összességében igen sok csapadékot hozott.

Januárban időjárásunk csapadékosabb és a szokásosnál hidegebb volt. A sokéves átlaghoz viszonyítva hidegebb volt a középhőmérséklet. A hónap utolsó felében több napon keresztül szibériai anticiklon alakította hazánk időjárását, és ennek megfelelően 20-ától egészen a hónap végéig az átlagosnál alacsonyabb értékek jellemezték az országos átlaghőmérsékletet. A közelünkben fekvő Martonvásáron -20,7 C°-ot mértek január 28-án, nálunk -15 C° körül volt a minimum, de ez több napon keresztül ismétlődött. A hónap csapadékosabb volt az ilyenkor szokásosnál (kb. 1,5-szerese, ~55-60 mm hullott), mely csapadék nagy része általában hó formájában érkezett. Különösen nagy hómennyiség esett le a hónap utolsó napjaiban érkező ciklonnal.  

A tél folyamán mintegy 6 héten át tartó folyamatos (hol vékonyabb, hol vastagabb) hótakaró borította a tájat.

A szokásosnál kissé hidegebb és csapadékban gazdagabb volt a február. A havi középhőmérséklet sokéves átlagtól -1,5 C°-kal tért el. Az hőmérsékleti értékek a hónap első felében a sokéves átlag alatt voltak, majd a hónap végére fokozatosan fölé emelkedtek. Vidékünk, az ország középső része, volt talán a legcsapadékosabb, közel 80 mm csapadékösszeggel. Az ország túlnyomó része csapadékosabb volt a megszokottnál, nálunk a sokéves átlagos havi csapadékösszeg közel kétszerese esett. A hónap közepéig a havazás, majd a felmelegedéssel párhuzamosan, a hónap végére fokozatosan az eső lett a csapadék meghatározó formája.

 

2 0 0 9

 

 

...írás alatt...

3 komment

Címkék: birtok

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokszuletik.blog.hu/api/trackback/id/tr672045462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.31. 21:02:03

@nagyberényi szőlőskert: Azt még Te sem tudhatod!!! :-) Ma van a tavasz utolsó napja.
Egyébként hamarosan írom, kis türelmet!

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.10.21. 19:38:13

Szia Attila! Milyen volt a szüret? Már ha volt egyáltalán valami, amit megérte leszedni...
süti beállítások módosítása