2010.05.18. 14:43
Technológia, ahogy én csinálom
Egyetlen igaz technológia címmel indított el sorozatot blogján Rambo, a szőlősgazda. Nagyon tanulságos és érdekes az eddig felvonultatott technológiai sokszínűség és gondolkodás, amiről a meginterjúvolt borászok beszámoltak. Ez adott ihletet arra, hogy - nem megélhetési, hanem hobbiborászként - én is átgondoljam a ténykedésemet, rögzítsem a jelenlegi állapotokat, gondolatokat az esetleges későbbi továbblépés, fejlődés és különösképpen a blog adta eszmecsere-lehetőség kedvéért. Következzen tehát az én technológiai beszámolóm.
A szőlő emelt egyes Guyot művelésű, térállása 180x110 cm. Ez egy tőkének 1,98 m² termőterületet jelent. A vezérdrót 90 cm magasan van, amin függőlegesen vezetem az egy szálvesszőt, ami kb. 1 méter hosszú.
A birtokon lévő szőlőn kívül van otthon vegyes csemege- és kevés borszőlő fejművelésben 1x1 m-es térállással, valamint egy másik területen szintén vegyes szőlő, alacsony kordonos műveléssel, 180x100 cm térállásban.
A metszéskor egy 2 rügyes ugarcsapot hagyok és egy 10-12 rügyes termőcsapot, ami a gyakorlatban egy szálvessző.
Évente kétszer rotálok: tavasszal, metszés után és ősszel, a szüret után. Az év többi részében kapálással tartjuk gyommentesen a sorokat és sorközöket egyaránt.
A lemetszett venyige aprítása és visszajuttatása a szőlőbe egyelőre még csak tervben van, a megoldáshoz az aprítógép hiányzik még. Ez a közeljövőben beszerzésre és megvalósításra kerül. A préselés után a szőlőtörkölyt visszajuttatom a területbe. Először árkot húzok neki, majd a behordás után visszatakarom a törkölyt.
A metszés után eltávolítom a felesleges hajtásokat (gyomlálás), amikor azok elérik a ~10 cm nagyságot. Ekkor még felülről (állva) is jól átlátható a hajtások helyzete és a későbbiekben nem megy energia a nemkívánatos hajtásokba. Általánosságban elmondható, hogy a metszéskor meghagyott rügyekből előtörő hajtásokat ilyenkor csökkentem, ugyanis a metszéskor meghagyott 12-14 rügyből 9-10 hajtást hagyok meg legfeljebb. A tőketörzsből előtörő hajtásokat is ilyenkor morzsolom le.
A fürtválogatást júliusban végzem, fajtánként differenciáltan. A kékszőlőkön (Kékfrankos és Zweigelt) hajtásonként maximum 1 fürtöt, az Olasz rizlingen hajtásonként maximum 2 fürtöt hagyok. Figyelembe veszem a „nagykönyv” szerinti fürt átlagtömeget, ami az Olasz rizlingnél 90 g, a Kékfrankosnál 150 g, a Zweigelt esetében 180 g. E szerint állítom be fajtánként a meghagyni kívánt fürtök számát. Nem követem az 1 kg/tőke „mindenki vallását”. Nekem a 2 kg/tőke az optimális cél.
Lemosó permetezést alkalmazok, a rügypattanás stádiumában. Atkák megjelenése esetén, az első permetezés alkalmával, 10-20 cm hosszú hajtásoknál atkaölővel is permetezek. A permetezés program szerint történik, ameddig lehet, zöld szerekkel. Száraz, fertőzésmentes időszakban a permetezési fordulókat 14-15 napra nyújtom. Mind kontakt, mind felszívódó szert használok, a permetezésekkel június - július folyamán lombtrágyát is kijuttatok.
A szüret időpontjának megválasztását befolyásoló tényezők:
A szőlő feldolgozása
A présház előtt a szőlőt zúzzuk-bogyózzuk. Ahogy telik cefrével a kád, hektoliterenként adagolom a kénessav-törzsoldatot. (1 dl 5%-os törzsoldatot/hl.) A szőlő nem ázik cefrén, hanem azonnal kipréseljük. A préselést hagyományos présen végzem. A présre – térfogatánál fogva – egyben felfér egy-egy fajta cefréje. A törkölyt egyszer vagy legfeljebb kétszer nyomom ki. Külön megy a szín- és a préslé, azonban tavalyi tapasztalatok szerint a (részben) présléből készült bor lett az értékesebb. A mustot nem kénezem és nem ülepítem. Viszont van egy különleges technológiám, mely szerint a préskosárba gyári tiszta táposzsákot teszek, melynek a szőtt pórusain átmegy a viszonylagos tisztaságú must, felfogva a durvább bogyódarabokat és szennyeződéseket is. Ezzel a technikával a „sima” préseléssel szemben kb. negyedannyi aljat kell csak elválasztanom az első fejtéskor.
A fehérszőlők mustját hordókba töltöm, és ott indul el a forrás. A fahordók 50-200 literesek, részben újan, részben használtan kerültek a borászatba, a legfiatalabb is már legalább öt éves, így a faíz nem jelent problémát. Az elmúlt évben minden musthoz speciális fajélesztőt használtam, tápsó adagolásával. Az idei tervekben szerepel egyazon tétel fajtaélesztős és fajélesztő nélküli erjesztése is, a további technológia megalapozására. A pince hőmérséklete szüret környékén 16 fok, a téli időszakban lehűl akár 10 fok alá is. Az erjedés így rendben lezajlik, a hideg stabilizáló hatására és a tökéletes kiforrás okán a borok tavasszal-nyáron nem indulnak újra. A tél végi laborvizsgálatot, az eredmény függvényében a kénszint beállítását követően tavasszal a borok már stabilak.
A vörös szőlők bogyózás után a présházba, 220 literes műanyaghordókba kerülnek, amelyeket a tetejükkel takarjuk le. A kis mennyiség miatt a cefre nem melegszik túl. Az első pillanattól kezdve kézzel, naponta 3-4 alkalommal csömöszölöm a törkölyt teljes kiforrásig. Amint leáll a törkölykalap-képződés, a cefre tetejét légmentesen lezárom fátyolfóliával. Nem préselem azonnal. Tavaly a 21-24 napos héjon áztatás alatt, a 6-7 nap kiforrás után az almasavbontás is szépen megindult a 16-18 fokos közegben. A préselést szintén táposzsákban végzem, a vörösbort sem ülepítem, viszont 10 g/hl metabiszulfidot már ekkor megkap és fahordókba kerül.
Az összes bort – a szüret időpontjától függően – december hónap folyamán lefejtem, ennek során megkapják az alapkénezést is, amit porított borkénnel végzek. Az első fejtés előtt két héttel a fehér- és rozéborok sima bentonitos derítést kapnak. A vörösborokat nem derítem. A kevés, palackozásra kerülő tételt „finom” szűrőlapon keresztül megszűröm a palackozással egy menetben, általában a nyár folyamán.
A fehérborok és a vörösborok is használt, minimum 5 éves hordókban érnek. A rozéborok csak saválló acéltartályban erjednek és „érnek”. Tervben van régi hordó 200 literes újjal való kiváltása is, vörösborérlelés céljára, további újhordós jegyek elérése.
Kérem minden olvasó kommentárját, hogy célom, az eszmecsere megtörténhessen!
18 komment
Címkék: kékfrankos zweigelt rozé metszés labor növényvédelem birtok prés trágyázás térállás olasz rizling művelésmód vegyes fehér
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
fiatalborivo 2010.05.18. 18:07:51
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.18. 22:17:50
Egyébként meg mindenki szűri valahogy a durvább részeket. Legtöbben a prés csőre alá tesznek durvább-finomabb szövetű szűrőalkalmatosságot.
Még annyit, hogy valamiért a Kékfrankos cefréje nagyon nehezen folyik át a zsákszöveten. Csak töltöm, töltöm a kosarat és alig csurog valami. Szerintem ilyem a bogyóhús, sűrű rostú. Kicsit játszani kell vele, aztán ha már fent van a feltét a présen azért ki lehet nyomni szépen.
csiri-csuri 2010.05.18. 23:31:47
Én is december elején fejtek seprőről. Az új bor érezhetően mozgásban van még. Január közepén ismét fejtés finom seprőről, és ekkor kerül bele bentonitos-zselatinos derítő szer (fehér és rozé borom van). Tapasztalat szerint így sokkal jobb az eredmény, mint ha kimarad a finom seprős fejtés. A derítés hatékonyságához fűteni kellett a pincét, ne menjen 12 fok alá a hőmérséklet. Január végére 6-7 fokra hűlt a pince, elkezdett kicsapódni a borkő. Jövőre rásegítek a hűtésre, kipróbálom a házi hidegkezelést. A pince elülső részét le fogjuk választani, odacsoportosítjuk az új borokat, sűrűbben/hosszabban hagyjuk nyitva az ajtót...
Az üres hordókat szerintem elég 2-3 havonta újra kénezni. Ha egészséges, elég fél vagy 1/3-ad kénlap is. Karbantartás előtt ellenőrzöm az állapotukat. Egy pálca végére rögzített, gépkocsi hátsó lámpa izzó, akku töltőről üzemeltetve fényáradatod ad a hordóban.
csiri-csuri 2010.05.18. 23:33:44
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.19. 20:16:27
Más: a pince fűtését ki tudod váltani, ha a derítőszert váltod le. A Drifine nevű derítőszer ugyanis akár 5 C-fokban is hatékony és elég jó tapasztalatok vannak róla. Próbáld ki. Szerintem egyébként elég a 6 C-fok, amit írsz, a stabilizáláshoz. A borkőprobléma legalábbis biztosan megoldódik. Nekem ezzel nem szokott problémám lenni a palackos tételeknél.
A hordók kénezésének idejét én is nyújtani szoktam már az x. alkalomhoz közeledve és csökkentem a kénszelet mennyiségét is. Egyébként okos jószágok a hordók, annyit "vesznek" be a kénből, aminnyire szükség van nekik. Nekem is van ilyen belógatható izzóm, csak 220 V-os... :-)
csiri-csuri 2010.05.19. 21:28:50
Illetve nem igaz, hogy nincs szűrőm. Vettem egy abszolút hobbi kategóriásat. 5e ft, plusz 5e ft a szűrő lapok. Szivattyú nem járt hozzá. A bor mozgatásához egy mosógép szivattyút használok, aminek a próba alapján kicsi a teljesítménye a szűrőn keresztüli préseléshez. 2 óra alatt 4 palacknyi bort tudtam keresztül tuszakolni... Különben csak elvesz az illatból és zamatból. Elég tiszta a bor a családi-baráti körben való fogyasztáshoz. A szűrő projekt így elnapolva.
A hidegkezelést egy borkóstolón említette a borász. Két hétig -2 fokra hűtötte a borát, de a -4 még jobb lett volna szerinte. Kíváncsi vagyok, hogy ha az idén mért, természetes módon 6 fokra süllyedt hőmérsékletet lejjebb viszem, jobb lesz-e az eredmény. Nagyon köszi a derítőszer tippet. Leírása szerint 5 fok alatt a leghatékonyabb fehér boroknál, így összeköthető a hidegkezeléssel.
Magas feszültségen dolgozol, csak óvatosan! :-) Az én 24 és 28 literes hordóimba nem is férne bele. A kénlapot is törnöm kell. Hosszában is.
fiatalborivo 2010.05.20. 17:03:22
csiri-csuri 2010.05.21. 11:34:15
fiatalborivo 2010.05.21. 12:40:16
A teljes technológiát ide azért mégse írnám le, ez mégse az én blogom.
Fajták: vörös: zweigelt, kékfrankos, merlot, fehér: rieslingszilváni főleg és olasz, rajnai pár tő, tramini kicsit több Összvissz 15 hl körüli az éves borállomány, vörösbor és fehérbor készül(nincs fajbor) 5 hl vörös, 10 hl fehér. Érlelés nem feltétlen kell több, de mivel nem palackozunk, saválló egyelőre nincs, így érik amíg el nem fogy.
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.21. 18:34:12
Ahogy leírtam, én hordóban érlelem a fehéreket és a vöröseket, de nem abból fogyasztok, ahogyan Istvánék. Nálam a hordók mindig tele kell, hogy legyenek. Én nem tudnám elképzelni, hogy akár csapon, akár felülről engedjem ki a bort és az utána hetekig darabban legyen. Mindenképpen jelentkezne rajta a darabíz. Az én megoldásom: ha már nincs mit inni, hordóból saválló tartályba belefejtem és ott "mindig tele" lesz, amíg ki nem fogy. Akkor mehet bele a következő hordó. Szüret előtt meg minden maradék... :-)
csiri-csuri 2010.05.22. 00:16:16
Felmerül bennem a kérdés, hogy a seprőről való fejtéskor kinek milyen állapotú a bora (mennyire tisztult már le, milyen aktívan dolgozik még -> mennyi üledék lesz még, pl. a további fejtések miatt), avagy hogyan, milyen szempontok szerint választjuk meg a seprőről fejtés időpontját. Mondjuk, fehér borról van szó, s a szőlőből egy könnyű, üde bort szeretnénk készíteni. Ez utóbbi cél talán azt kívánja, hogy ne hagyjuk sokáig seprőn, amint lehet, válasszuk le. Viszont túl hamar nem lehet, bizonyos állapotot el kell érni. Mennyi idő a szürettől eddig az állapotig eljutni? Mennyi ideig tart az erjedés? Segítem (változtatom) fajélesztővel, tápsóval? Szabályozom, irányítom a hőmérsékletet? A gyümölcsösség, minél illatosabb maradjon érdekében alacsonyabb hőmérsékleten erjesztem, ami hosszabb ideig tart, vagy magasabb hőmérsékleten mihamarabbi erjedést kívánok? Vagy hobbi borászként a természetnél maradva, ahogy abban az évben az időjárás alakította a pince/borház hőmérsékletét?
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.05.30. 18:30:58
Ha már a fehérbort vetetted fel: tavaly 7-10 nap alatt végbement a forrás. Nem hűtöttem, a pincém 15 C-fokos volt, max. 200 liter volt egyben (hordó). Fajélesztőt és tápsót is kapott. Idén szeretném megpróbálni a fajélesztő-vadélesztő technológiát külön-külön. A forrás végeztével elkezdett szépen lassan tisztulni, majd a fejtést megelőző derítés hatására igen szép tisztaságú bort fejtettem. Az idei évben célkitűzésem, hogy a rozét hűteni fogom forrás közben kisüzemi módszerrel (fagyott ásványvizes flakonokkal).
Nem tudom, hogy megválaszoltam-e minden kérdésedet, de ha nem, írj még?! :-)
csiri-csuri 2010.06.04. 12:12:59
Korábbi években kipróbáltam kétféle fajélesztőt. Tavaly visszatértem a természet adta élesztőkhöz, annyi különbséggel, hogy tápsót kapott (a kezdeti években azt sem).
Idén kipróbálom az általad javasolt derítőszert. Remélem, kapható kis kiszerelésben, és nem arany áron mérik.
fiatalborivo 2010.06.25. 12:30:07
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.07.04. 14:03:27
Valóban kicsit összejöttek a dolgok, és alaposan elmaradtam a beszámolókkal, pedig lenne miről írni: nagydíjat nyertem, palackoztunk, küzdök a gombabetegségekkel. De a konkrét kérdésedre válaszolva: a sok dolog közepette a birtok szépen rendben van...
Hamarosan visszatérek! :-)
attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.07.04. 14:16:12
kezdoborasz · http://www.kezdoborasz.blogspot.com/ 2010.09.22. 10:10:16
bakatorro 2013.11.16. 04:56:03
újonnan érkezőként kérdésem:
van-e tapasztalatod battonage-al, felkavart seprővel kapcsolatban?
állítólag krémesebbé, gazdagabbá teszi a bort ...
Utolsó kommentek